2024UNCSC

FN’s Civil Society Conference  2024 

Congos Børn deltog på FN’s Civilsamfundskonference 2024UNCSC den 9-10. maj i Nairobi, Kenya.

UNCSC har været afholdt 69 gange siden 1946, hvor alverdens NGO’ere m.fl. mødes. Konferencen var speciel i år, da det er den første konference, som er blevet afholdt i Afrika. Hvorfor også 70% af deltagerne var fra Afrika. Der var 2000 fremmødte delegerede, og 2000 mere som deltog i forskellige online-arrangementer på konferencen eller i et af de tilknyttede arrangementer andre steder i Nairobi.

For os, Gina og Kim, som med støtten fra Association for World Education, AWE, kunne repræsentere Congos Børn, var deltagelsen på FN-konferencen en fantastisk og lærerig oplevelse. Vi er en lille, nystartet dansk NGO, og det er derfor en stor tillidserklæring fra FN-komiteens side, både at give os adgangspas til konferencen, men ikke mindst at udvælge os til at arrangere en af de 44 workshop, der var på konferencen. Der var 302 ansøgninger til dette, og på forhånd var halvdelen udvalgt til projekter, der omhandlede Kenya. Så ud af 22 mulige workshops fik vi lov til at stå for den ene. Tak til AWE for den store støtte.
Den demokratiske Republik Congo har enorme udfordringer. Der foregår en mangeårig krig i den østlige del af landet. Præsentationen af vores arbejde i Kinshasa var med til at tydeliggøre en anden af DR Congos store udfordringer, nemlig de mange gadebørn. Vores workshop blev meget positivt modtaget, og vi fik en energisk debat om problematikker, der er omkring gadebørn og forældreløse børn i DR Congo. Det var om, hvordan man kan forhindre at børnehjemsbørn bliver isoleret fra omverdenen og misbrugt; om hvordan kriminelle netværk bruger gadebørn som en ressource, de uddanner til verdens mest effektive kriminelle helt fra barnsben; om udfordringerne med at sammenføre gadebørn med deres biologiske familie; og om erfaringer med at bruge familiepleje/”foster families”.

Workshoppen gav os kontakt til andre NGO’ere, der arbejder med gadebørn både i og udenfor DR Congo. Og vi fik kontakt til NGO’ere, der har andre projekter i DR Congo. Vi fik også mulighed for at tale med repræsentanter fra forskellige dele af FN-systemet, fra det danske udenrigsministerium, fra Globalt Fokus og Institut for Menneskerettigheder. De var alle meget positive, og blev både motiveret og opmuntret af vores engagement og arbejdet som VIGALEX og Congos Børn laver for at støtte gadebørn i Kinshasa. Vi har aftalt med mange af dem at mødes i Danmark for at drøfte muligheder for samarbejde. Og vi har aftalt samarbejde med flere congolesiske NGO’er. De mange samarbejdsmuligheder gav mod og motivation til at arbejde videre med at hjælpe de mest udsatte børn i DR Congo – både til os, men vist i lige så høj grad til de andre NGO’ere, der mødte og hørte om vores arbejde. Sidst, men ikke mindst, fik vi en masse konkrete gode råd og ideer, som vi skal hjem og præsentere for bestyrelsen

Efter workshoppen kom vi til at diskutere forskellige strategier med andre NGO’ere. Fx hørte vi om Toto Kirkens projekt i Uganda. Kirken havde købt et meget stort stykke land udenfor Kampala, hvor der ikke var andet en natur i nærheden. Her opførte de en by med kirke, beboelseshuse og købmand mm. De tilbød forældreløse børn at flytte til byen. Samme tilbud gav de enlige kvinder, hvis liv krigen havde ødelagt, fx at de havde mistet deres børn og familie. Hver kvinde blev sat sammen med 3-4 børn. Denne lille familie fik et hus og et lille stykke land, de skulle dyrke og leve af. Hvis de fik brug for hjælp, fx en faderfigur, der med sin autoritet skulle afgøre konflikter i familien, brugte de præsten. På den måde gav Toto Kirken rigtig mange forældreløse børn en ”normal” familie, og rigtig mange kvinder fik igen et meningsfyldt liv, efter at have mistet alt. En anden kenyansk NGO arbejder med at sammenføre forældreløse børn og enlige ældre. Hvis du ikke har familie til at hjælpe dig, når du bliver gammel, bliver du opgiver og overladt til dig selv. Disse ældre fik en meningsfuld alderdom hvor de kunne være med til at opfostre den kommende generation, og de forældreløse børn fik noget familie.


Konferencen sluttede den 10. maj med taler af Kenyas præsident William Ruto og FN Generalsekretær António Guterres.

Kontakt os

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på info@congosboern.dk

Eller via nedestående formular